Juf Caatje helpt als je kind woordenschat moeilijk vindt. Als je kind thuis weinig Nederlands spreekt. Als je kind op school vaak woorden tegenkomt waarvan hij of zij niet weet wat ze betekenen. Als je kind een achterstand heeft bij woordenschattoetsen. Je woordenschat uitbreiden door hulp op maat.
Wat valt onder woordenschat?
Thema’s
Het is makkelijker om een rijtje woorden te onthouden als ze iets met elkaar te maken hebben. Het rijtje appel, peer, banaan onthoudt je makkelijker dan het rijtje papier, snoep, auto. Dat heeft te maken met hoe je hersenen informatie opslaan. Hier maak ik gebruik van bij het aanleren van nieuwe woorden. Ik werk met je kind in thema’s zodat de woorden waar we mee aan de slag gaan, met elkaar te maken hebben en je kind ze dus makkelijker onthoudt.
Houding
Nieuwsgierig zijn naar woorden, is de manier om je woordenschat uit te breiden. Door niet bang te zijn voor nieuwe woorden, maar te vragen wat ze betekenen of zelf proberen te bedenken wat ze betekenen, leer je de hele dag door nieuwe woorden. En dat zonder dat je er echt voor moet leren. Werken aan de houding van je kind ten opzichte van nieuwe woorden, helpt indirect zijn of haar woordenschat uit te breiden.
Zelf betekenis afleiden
Niemand pakt bij elk woord wat hij nog niet kent het woordenboek of google erbij om de betekenis op te zoeken. De meeste nieuwe woorden leer je door uit de context af te leiden wat ze betekenen. Een kind dat steeds het woord appel hoort als het een appel krijgt, weet al gauw wat een appel is. Best vaak kan je de betekenis van een nieuw woord afleiden uit wat er nog meer geschreven staat/gezegd wordt. Dit oefen ik met je kind, zodat hij of zij er de hele dag door ‘vanzelf’ woorden bijleert.
Herhalen
Nieuwe woorden moeten een plekje in je geheugen vinden. Geen tijdelijk plekje, waar de betekenis een paar weken blijft hangen. Maar een vaste plek, waar de betekenis van het woord ook over een jaar nog bekend is. Daarvoor is herhaling van de woorden nodig, op verschillende manieren ga ik met je kind met de nieuwe woorden aan de slag. Zodat ze een mooi plekje in het geheugen krijgen.
Alleen de woorden die je nog niet kent
Ieder kind kent andere woorden. Je moet best veel oefenen voor je de betekenis van een nieuw woord goed in je geheugen hebt opgeslagen, daarom herhalen we alleen de woorden die je kind nog niet kent. Veel oefenen met woorden die je toch al kent, is zonde van de energie. Die energie kan je kind beter gebruiken om er nieuwe woorden bij te leren.