De opgaven bij rekenen zijn te verdelen in twee soorten sommen. Aan de ene kant kale sommen zoals 5 + 5 = 10 of 64 : 8 = 8. Aan de andere kant heb je de redactiesommen of verhaaltjessommen, waar je zelf de som moet vinden die je moet uitrekenen. Niet voor alle kinderen is het meteen duidelijk wat ze moeten uitreken, hoe pak je dat aan?
Categorie: Rekenen
Sommen als 14 – 6 moeilijk? Zo wordt het makkelijker
Rekenen begint met de sommen tot 10, dan volgen de sommen tot 20. Bij de sommen tot 20 horen ook de sommen overschrijding van het tiental, zoals 14 – 6. Hoe pak je zo’n som handig aan?
Eerst terug naar 10
Natuurlijk kan je terugtellen, maar dat kost tijd en je maakt makkelijk een foutje.
Sommen als 8 + 6 moeilijk? Zo wordt het makkelijker
Rekenen begint met de sommen tot 10, dan volgen de sommen tot 20. Bij de sommen tot 20 horen ook de sommen met overschrijding van het tiental, zoals 8 + 6. Hoe pak je zo’n som handig aan?
Aanvullen tot 10
Natuurlijk kan je doortellen, maar dat kost tijd en je maakt makkelijk een foutje.
De beste manier is eerst aanvullen tot het tiental en dan de rest er nog bij optellen.
KABOOM, een super spel om mee te oefenen
Kaboom, of op z’n Nederlands Boem, is een van mijn favoriete spellen. Je kunt het gebruiken voor het oefenen van tafels, sommen tot tot 20, maar bijvoorbeeld ook voor woordenschat. Het is simpel om te maken en het spel verloopt snel.
Wat is het?
Voor het spel heb je een aantal ijsstokjes nodig en een bekertje.
Automatiseren bij rekenen: wat is het en waarom is het belangrijk?
Op het rapport van je kind wordt bij rekenen vaak het onderdeel automatiseren vermeld. Maar wat is dat nou precies en waarom is het belangrijk?
Wat is automatiseren?
Met automatiseren wordt bij rekenen bedoeld dat je snel en zonder veel nadenken een som kan uitrekenen. Als je het antwoord op een som snel weet kan dat op twee verschillende manieren: