Luisterboeken – zo maak je er nuttig gebruik van

Wij hebben thuis een hele verzameling luisterboeken, vooral mijn jongste dochter is er dol op. Ze luistert er graag naar voor ze gaat slapen en tijdens lange autoritten. Luisterboeken zijn niet alleen leuk, maar ze kunnen ook nuttig zijn. Waarom zijn luisterboeken een goede aanvulling op leesboeken?

Alternatief voor voorlezen

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert onder ander de verbeelding en het inlevingsvermogen, en vergroot het taalbegrip en de liefde voor boeken. Veel voorlezen is goed voor alle kinderen op de basisschool. Lukt het even niet om zelf voor te lezen, dan kan een luisterboek een mooi alternatief zijn. Ook in de verloren tijd tijdens autoritjes.

Luisterboeken - zo maak je er nuttig gebruik van

Ouders die zelf geen Nederlands spreken

Als je als ouder geen of slecht Nederlands spreekt, dan wordt het moeilijk om in het Nederlands voor te lezen. Voor de taalontwikkeling van je kind is het ook goed om dan boeken in je eigen taal voor te lezen, maar Nederlandse luisterboeken kunnen een mooie aanvulling zijn.

Zwakke lezers

Ook voor zwakke lezers kunnen luisterboeken een uitkomst zijn. Je kunt ze gebruiken als introductie van een boek of serie, als ondersteuning bij het zelf lezen en als manier om de woordenschatontwikkeling en het taalbegrip van zwakke lezers te stimuleren.

Introductie van een boek

Voor een zwakke lezer is het nog belangrijker dat het boek dat hij leest leuk is en dat hij goed in het verhaal zit. Alleen dan kan hij de energie en concentratie opbrengen om te lezen en het te verhaal te blijven volgen.
Series zijn ideaal, je kent de personen al en herkent de manier van schrijven, zo ben je lekker snel in het verhaal. Met een luisterboek kan je een nieuwe serie leren kennen of bijvoorbeeld de eerste 3 hoofdstukken van een boek luisteren om te zien of je het leuk vindt. Daarna kan je het boek zelf verder lezen.

Meelezen

Een andere manier om luisterboeken in te zetten bij zwakke lezers, is ze naar de tekst te laten luisteren terwijl ze in het boek meelezen. Zo kunnen ze moeilijkere boeken aan.
Je zou ook een hoofdstuk kunnen luisteren en het daarna zelf nog een keer lezen of zoals wij met onze oudste dochter doen, zelf lezen en voorlezen (of luisterboek luisteren) afwisselen. Zo heeft ze Harry Potter boeken gelezen, die ze zelfstandig niet uit kreeg.

Woordenschatontwikkeling

In geschreven taal worden veel meer verschillende woorden gebruikt dan in gesproken taal, daarom zijn lezen en voorlezen zo goed voor de ontwikkeling van de woordenschat. Omdat zwakke lezer teksten lezen die eenvoudiger zijn, komen ze ook met minder woorden in aanraking. Luisterboeken zijn een manier om dat te compenseren.

Taalbegrip

Hetzelfde geldt voor het taalbegrip dat zo belangrijk is bij begrijpend lezen. De tekstopbouw en verhaallijn van makkelijke boeken zijn over het algemeen eenvoudiger. Met kortere zinnen, minder uitgebreide omschrijvingen, minder personen, minder wisselingen in tijd en ga zo maar door. Door het luisteren naar luisterboeken komen zwakke lezers wel in aanraking met complexer taalgebruik, dat kan ook helpen bij begrijpend lezen.

Deel dit bericht