Zwakke lezers en leesplezier: hoe zorg je dat je kind blijft lezen?

Beter lezen leer je vooral door het veel te doen. Dat maakt het voor zwakke lezers is het alleen nog maar belangrijker om leeskilometers te maken. Maar hoe houd je een zwakke lezer aan het lezen?

Luister naar je kind

Het ligt voor de hand, maar is daarom niet minder belangrijk. Je kind heeft een eigen smaak en die kan heel anders zijn dan die van jou.

Laat je kind vrij in het uitzoeken van boeken. Natuurlijk kan je suggesties doen, prima zelfs. Maar als je kind een boek kiest dat je zelf vreselijk vindt, accepteer dat gewoon.
Zelf ben ik ook niet dol op bijvoorbeeld de Boomhut-boeken of de Dagboek van een muts-boeken. Maar ik zie dat er kinderen zijn die normaal geen boek aanraken, die deze boeken wel lezen. Daar kan je alleen maar blij mee zijn.

Succeservaringen

Niets is leuk als het te moeilijk voor je is. Een boek moet dus niet te moeilijk zijn, houd het AVI-niveau in de gaten bij het uitzoeken van een boek en let als je kind leest op of het niet te vaak blijft hangen op een woord. Zo blijft lezen leuk. Succeservaringen zijn goed voor het zelfvertrouwen van je kind.
Maar er zijn uitzonderingen: mijn oudste dochter vond alle boekjes op haar niveau stom en worstelde zich liever door de boekjes voor een groep hoger heen. Die verhalen vond ze tenminste leuk. Ik heb haar zelf die keuze laten maken.

Zwakke lezers en leesplezier: hoe zorg ik dat mijn kind blijft lezen?

Woordrijtjes

Woordrijtjes helpen kinderen de structuur van woorden te herkennen en ondersteunen het automatiseren van het leesproces. Ze horen dan ook bij het leren lezen, zeker in groep 3. Toch vind ik dat als het thuis oefenen met de woordrijtjes veel weerstand oproept, je dan beter verhaaltjes met je kind kunt lezen.
Wat je wilt voorkomen is dat je kind een enorme hekel aan lezen krijgt. Mijn broer, zwaar dyslectisch, weigert zijn nichtjes voor te lezen als ze komen logeren. Zo’n hekel aan lezen heeft hij opgelopen van al dat ‘gedwongen’ oefenen.

Snel moe

Lezen is voor zwakke lezers een flinke inspanning. Ze moeten zich concentreren op het proces, het gaat nog niet van zelf. Ze worden dan ook snel moe, met het gevolg dat het lezen nog moeilijker gaat en ze meer fouten maken en ze nog minder zin in lezen krijgen.
Een manier om daar mee om te gaan is om en om lezen. Eerst leest je kind een stuk zelf, want dat moet het toch ook leren. Maar daarna ga je om en om verder. Je leest bijvoorbeeld om en om een zin. Als jij leest, kan je kind even ontspannen. Zo kan hij met frisse moed weer verder als het zijn beurt weer is. Gaat het lezen al wat beter? Lees dan om en om een stukje of een bladzijde.

Series

Misschien ben je vergeten hoe fijn het is om boeken uit een serie te lezen. Je kent de personen, je weet waar het zich afspeelt en de manier van schrijven van de schrijver voelt vertrouwd. Eigenlijk niet anders dan bij het kijken naar een serie op Netflix.
Juist voor een zwakke lezer kunnen boeken uit een serie het lezen net iets makkelijker maken. Namen en woorden die steeds terugkomen, de opbouw van het verhaal dat je herkent. Het maken het blijven volgen van het verhaal makkelijker.

Lezen is lezen, ook als het niet in een boek is

Houd je kind niet van lezen, maar pakt het wel een Donald Duck of een TOP Model moedig dat dan aan. Al het lezen is lezen en dus goed voor de leesontwikkeling, ook als het niet in boek is. Informatieboeken over een onderwerp dat je kind interessant vindt wil ook nog wel eens helpen om een kind aan het lezen te krijgen.
Boeken met veel plaatjes, zoals de Geronimo Stilton-boeken of de Boomhut-boeken kunnen een overgang vormen tussen echte stripboeken en gewone boeken.

Het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen, dat geldt ook voor lezen. Laat zien dat lezen ook een plek in jouw leven heeft.
Als je zelf regelmatig in een boek leest, draag je uit dat dat iets leuks is. Ben je geen boekenlezer? Ook door het lezen van kranten en tijdschriften laat je zien dat lezen iets is dat je voor je plezier kan doen.

Voorlezen en luisterboeken

Door voorlezen en luisterboeken ontdekken kinderen hoe leuk verhalen zijn. Ze kunnen ze van verhalen genieten die nog te moeilijk zijn voor ze om zelf te lezen. En wie weet verrassen ze je.
Mijn dochters pakken alle twee na het voorlezen vaak het boek om een stuk zelf verder te lezen, omdat ze zo nieuwsgierig zijn naar hoe het verder gaat.

Zorg dat je kind blijft lezen

Laat zien dat lezen ook een plek in jouw leven heeft. Lees voor of zorg voor luisterboeken om je kind enthousiast te krijgen voor mooie verhalen. Laat je kind zelf kiezen wat hij wil lezen en maak er geen groot probleem van als dat een stripboek is of een te makkelijk of te moeilijk boek. Als je kind er maar zelf achterstaat. Maak van lezen geen grote strijd, zodat je kind geen enorme hekel aan lezen krijgt. Dan liever wat korter oefenen, of iets minder vaak.

Deel dit bericht
Gecategoriseerd als Lezen